2018. jan 15.

Kapu nyitás

írta: Rékuuu
Kapu nyitás

BLOGPOST 2018/2

Ismét beszélnünk kell, ezúttal is magammal. Úgy, mint egy családi kupaktanácsban, ahol hárman vagyunk.


Az egyik sarokban a gyerek énem ül. 8 éves kislány, aki legoból űrhajót épít, ebihalakat idomít a sárban, a kutyáival a búzatáblában nyulakat hajt. Hivatásként hősnő szeretne lenni, bármit is jelentsen ez.


A másik sarok a felnőtt Réka sarka, a huszonpáréves-féligegyetemista-lábatlan-blogger-előadó, aki quarter life crisis-ba süllyedt, tipikus Y-os. Neki már vannak gondjai, és szeret bennük is ragadni. A vállára szakadt a felnőttlét, amiben a mosoly egyre csak fogy. Hivatásaként biztonságot keres, bár pontosan tudja, hogy ez is olyan illúzió, mint a Tinder.

És végül velük szemben ülök én, a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 17.

MORRISONS 2

írta: Rékuuu
MORRISONS 2

Napok óta töröm a fejem, hogy mi legyen, megírjam-e ezt a történetet, vagy sem...Nem szeretek sem panaszkodni, sem ujjal mutogatni másokra, a buszos bejegyzésem után is napokig forrongott a social media, vele együtt a gyomrom is. Pedig békepárti vagyok.
Nagy levegőt veszek mégis, és laptopot ragadok, mert ha nem adom a tanulságot a nyilvánosság tudtára, miért is várnám el, hogy javuljon bármi a környezetemben? 

Újabb STORYTIME!

A barátaim és én egy házibuli után táncos hangulatba kerültünk és mivel velünk szemben ott egy, eddig színvonalasnak hitt szórakozóhely, a Morrisons 2, hát megcéloztuk. A helyiség "szabályzata" az, hogy a belépő befizetése után föl és le kell menni nagyon sok lépcsőt, megkerülve a földszinti hallt. ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 07.

Nyílt Üzenet az Egómhoz

írta: Rékuuu
Nyílt Üzenet az Egómhoz

 

Egóm, muszáj beszélnünk. Nyíltan, hogy még nagyobb súlya legyen.

Már jó ideje próbállak kikapcsolni, vagy legalább lecsillapítani,mert az agyamra mész, 

Te kis pofátlanul pimasz, Te. 

Hadd hívjalak ezentúl Eusztáknak, mert pont olyan vagy, mint egy pöffeszkedő kisbéka.

 

Régen mi egyek voltunk, nem háborúztunk, úgy tekintettem rád, mint büszke-ségemre. 

Ma miért vicsorogsz rám állandóan? És mióta lettek ilyen szörnyen nagy szemfogaid?

Ha megbotlok az utcán, egyből a fülembe súgod: "Vajon ezt kik látták? Mennyire vagyok ciki 10-es skálán?"

Mióta érzed úgy, hogy bele kell pofáznod az én világmegváltó terveimbe,

és miért mondogatod mindig nekem, hogy diploma nélkül nem viszem semmire az életben?

...

Tovább Szólj hozzá

ego ajjajjjj miafranc

2017. okt 01.

Gyors hajnali gondolat

írta: Rékuuu
Gyors hajnali gondolat

Az oké (illetve nem oké, de így van), hogy engem furcsaságnak néz a környezet, mert valahogy máshogy élek. Félelmet, eltitkolt szorongást, borzongást hozok sokszor az engem észlelő emberek gondolataiba.

De elgondolkoztam egyvalamin. Vajon kevésbé fájdalmas-e butaságban élni? Mármint vegyük a buta embert, aki nem érti az őt körülvevő világot. Vajon kevésbé fájdalmas-e az ő élete, mint az enyém? Hm, szerintem nem.

Inkább vagyok lábatlan, mint buta. 

Fénysebességgel száguldó gondolatokkal teli Réka

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 15.

Életem darabkái

írta: Rékuuu
Életem darabkái

Olyan gondolat vagyok, akit szeretettel várnak. A nagy intelligenciából kiszakítok egy darabot magamnak és létrejövök.

Olyan csecsemő vagyok, aki egyszer üvölt, másszor mosolyog és ezt ciklikusan napi százszor eljátssza. A szülők a hajukat tépik. Rajongok az új világért, és a szeretetért, ami körbevesz. Akaratos és életerős vagyok.

Olyan pelenkás vagyok, aki lassan a bilire szokik, emiatt sokszor van hiszti. A hulló őszi faleveleket tartom a legcsodálatosabbnak, ehhez babanyelven visongó ódákat is költök. Időközben két másik baba is kerül a házhoz, akiket a szárnyaim alá veszek testvérekként. Védelmező hőstestvérnő válik belőlem.

Olyan kiscsoportos vagyok, akit a fogócskában senki nem tud elkapni. Én viszont mindenkit ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 04.

A komfort zónáról

írta: Rékuuu
A komfort zónáról

Ma reggel 5-kor visít az ébresztő, kinyomom, kiülök az ágy szélére. Közel vagyok hozzá, hogy viszontlássam a vacsorámat. A napokban-hetekben-hónapokban filmforgatásokon vagyok ami sokat kivesz belőlem, pláne ebben a lehetetlen melegben. Hajnali 2 körül beestem az ágyba a forgatás után és egy tubus gyulladáscsökkentőt rápacsmagoltam a kislábamra, hátha aznapra még talpra tudok állni. 

Minden reggel van egy sorsdöntő pillanat, amikor a fejekben eldől a nap. Ha úgy kelek ki az ágyból, hogy legyünk már túl rajta, akkor inkább visszaalszok. Akkor az egész értelmét veszti, eltűnik belőle a játék, az izgalom. Akkor eggyel több strigula kerül a semmilyen napok listájára. Őszintén megvallom, minden reggel egy mini-mélypont számomra. ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 20.

Harmadik reneszánszom

írta: Rékuuu
Harmadik reneszánszom

13:50, Velence. 35 fok, tikkasztó hőség, ami még árnyékban is gatyarohasztó. Ugyanolyan meleg van, mint 3 éve volt, amikor egy új időszámítás kezdődött az életemben, amikor robotlánnyá alakultam. Mintha ma történt volna minden.

Kiülünk a strandra és palacsintát eszünk. Na meg sört iszunk. Szemléljük a tájat, a „húspiacot”. Az embereket, akik kiraknak sok mindent, amiről úgy gondolják, hogy szexi, és eltakargatják kendővel azokat, amik nem kívánatos testi hibák, súlyfeleslegek. És ó Istenem, milyen sok itt a kendő. Szinte túl sok.

Visszaemlékszem, hogy milyen hülye voltam régen. Vékony, izmos lány voltam, kicsi bájakkal megáldva, ez utóbbi rettentő mértékben okozott feszengést bennem, ha strandra mentem, vagy ha alapvetően ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 09.

Megbocsájtok

írta: Rékuuu
Megbocsájtok

Annyi negatív attrocitás ért az utóbbi időben, hogy minden energiatartalékomat össze kellett szednem a helytállás jegyében. Volt, hogy napokig dühöngtem és gondolatban ujjal mutogattam a külvilágra, amiért ezt a sok bántást és feszültséget a nyakamba eresztette, figyelmen kívül hagyva azt az egyszerű tényt, hogy így is van elég megoldani való problémám. 

Tegnap meguntam a letargiámat. Sokkal fárasztóbb szarul lenni, mint jól. Több energiát vesz el tőlem és hátráltatja a robotlányságomat. Piszkosul.

Szóval most elengedek mindent.

Megbocsájtok

a környezetnek, akik szinte mindig űrlénynek és csodabogárnak néznek, amerre csak járok.

a körúti zöldséges fiúnak, aki becsapott egy kiló eper árával.

annak a férfinak, ...

Tovább Szólj hozzá

szeretet nyugi lábatlanságok robotélet

2017. jún 13.

Vonatkoztatási rendszer - kihez mérten vagyok én jó?

írta: Rékuuu
Vonatkoztatási rendszer - kihez mérten vagyok én jó?

Mostanában - és szinte mindig olyan közegben mozgok, ahol "ép testi adottságokkal élőkkel" dolgozok/bulizok/tanulok együtt. Magyarán ők kerekítik felfelé a lábak számának arányát, ha egy asztalnál ülünk, nem én. És ez jól is van így, én nagyon jól érzem magam velük.

Viszont valahol elképesztően nagy belső konfrontáció alakul ki bennem a különböző életstílusaink miatt, amit időről időre helyre kell raknom magamban. 

img_1703.JPG

Vegyünk egy tipikus napot: egy forgatási/interjú/előadás nap, amikor felkerekedek itthonról, és felpattanok a bkv-ra. (bkk, whatever)
LÉPCSŐ mindenhol. Sebaj, veszek egy nagy levegőt és arra gondolok, hogy legalább edzésben maradok. Beérek a célállomásba. Csak a bejáratig szintén mindig lépcső ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 21.

Önelfogadás nélkül az egész egy nagy NUDLI.

írta: Rékuuu
Önelfogadás nélkül az egész egy nagy NUDLI.

Önelfogadás. 

Könnyű kimondani, könnyű prédikálni róla órák hosszat tréningeken, de annál nehezebb végre is hajtani. 

Észrevettem magamon, hogy az életemben megjelenő legtöbb probléma abból eredeztethető, hogy időnként nem találom a belső hangom. Hogy mérges vagyok bizonyos múltbeli történésekre, amiket már megváltoztatni nem tudok. Hogy időnként a sok "társadalmi bekövesedett norma" elnyomja a kis törékeny robotlányságomat. Ilyenkor az önelfogadásom a nullával egyenlő. Feszültség generálódik bennem a mostani helyzet és az elképzelt "boldog" helyzet között.

kicsinyitett.JPG

Habár elindultam az önelfogadás rögös ösvényén, és rendkívül jól haladok a régi életem 21 évéhez képest, mégis azt érzem, hogy ez a fejlődés soha ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 04.

Mindig sír a szánk, de miért?

írta: Rékuuu
Mindig sír a szánk, de miért?

Problémaközpontú életet élünk nagyon sokan. Borzasztó, ha hideg van. Idegesek vagyunk, ha 5 percet sorban kell állni. Baj, ha el kell engedni előttünk a buszt. Csak közben nem vesszük észre az eső utáni finom illatokat, a kedves bussofőrt aki a századik beszólongatás után is őszintén tud mosolyogni az utasokra, az ablakunkon bekukucskáló lepkét. 

A legőszintébben: Az utóbbi hónapjaim nekem is sokszor így teltek. Nem vettem észre 100%-ra, de éreztem magamon, hogy valami nincs rendben (ismét?). Problémázni kezdtem apró dolgokon, amik igazán jelentéktelennek számítanának egyébként. És itt nem az volt a gond, hogy elkezdtem foglalkozni a problémákkal, hanem hogy csakis ezekre figyeltem.

Baromira meg lehet unni a problémázást. Nemcsak ...

Tovább Szólj hozzá

boldogság szeretet chillthefuckdown noproblems

2017. ápr 15.

SZIA VILÁG, ÉN ÍGY VAGYOK KÜLÖNLEGES!

írta: Rékuuu
SZIA VILÁG, ÉN ÍGY VAGYOK KÜLÖNLEGES!

Az emberek félnek különlegesnek lenni. 

Pedig mindannyian azok vagyunk, egytől egyig. Ki belül, ki odakinn hordoz valami egyediséget. Mégis félünk ezt megmutatni. Miért van ez?

Emlékszem, serdülőkoromban kezdett motoszkálni bennem az a gondolat először, hogy ne lógjak ki soha a sorból. Ne akarjak se világot megváltani, se lázadni, mert az embereknek az nem tetszik.Akkor sok baj lenne velem. Az osztályomban is a tömeg akarata dominált akkoriban és aki furcsa volt nekik, vagy máshogy viselkedett, azt a többiek egyből felcímkézték kívülállónak. Rengeteg banda ( cica ) harcot láttam már osztályon belül, amik mindig kimerültek a verbális bántásokban. De talán az mindig jobban fáj, mint a fizikai bántalmazás. Mindig éreztem, hogy ez nem ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 02.

A Pink Floyd-i Fal

írta: Rékuuu
A Pink Floyd-i Fal

Sokszor agyalok azon: emberekkel együtt vagy külön.

Húsz évig azt gondoltam, hogy mindenképpen együtt, csakis közösségben, mert egyedül kevés vagyok. Kevés vagyok az élethez, az örömökhöz, egymagam képtelen vagyok bármit is felépíteni. Féltem az egyedülléttől, ígyhát mindig emberekkel vettem körbe magam. De közben ez azzal is járt, hogy folyamatosan a környezetem elvárásainak és szigorú hagyományos hitvilágának megfelelően éltem, függtem tőlük. Eredményképpen hosszú évek alatt felépült a Pink Floyd-i Fal körülöttem is, ami elzárt számtalan kibontakozási lehetőséget ( film: Roger Waters - The Wall )

Egészen addig tartott ez, amíg el nem vesztettem a lábam. Mert hiszitek, vagy sem, a felépülés idején egyedül akartam ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 14.

„Mindenki hülye, aki más, mint én."

írta: Rékuuu
„Mindenki hülye, aki más, mint én."

Emlékszem, kislánykoromban lakott velünk szemben egy bácsi, Anti bácsi. Még férfikora teljében egy mezőgazdasági gép alá került, combtól lefele levitte mindkét lábát. Soha nem viselt műlábakat amikor találkoztunk, és mindig megkérdeztük tőle gyerekként, hogy hol a lába. A mai napig bennem van az a furcsa emlék, amikor kinézek az utcára néző ablakomon, és ott van ő, kerekeszszékben és nem akar kimozdulni a szemközti ház kiskapujából. Soha nem tudta feldolgozni a történteket.

Aztán elkerültem gimnáziumba, egyetemre, és felnőttem úgy, hogy soha többet ilyen embereket nem láttam.(lényegében azért is, mert kb sehova nem lehet normálisan bejutni a lépcsők miatt).  Ha valaki az osztályból eltörte a karját, nem mertünk ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 10.

Az "Add át a helyed" szindrómáról

írta: Rékuuu
Az "Add át a helyed" szindrómáról

Oké, tudom, hogy sokan fel fognak háborodni ezen a bejegyzésen, ez van.

STORYTIME!!!!!

El kell mesélnem a mai buszos történetemet, ami mély nyomot hagyott bennem.

Elindulok Budakeszire a rehab központ műhelyébe, hogy dolgozzunk a lábamon, ami már 7 hónapja nagyon nem okésan működik. Sokan vagyunk a buszon, leülök egy négyes ülőkébe, sokan felnőttek körülöttem. Mint utólag kiderült, felszállt egy csapat gyereksereg is a buszra.
A mellettem ülő és én éppen olvasunk egy jó könyvet, amikor egy felettébb feszült anyuka (pedagógus?) ránk szól, hogy: "Olyan jól belemélyedtek Önök a könyvükbe, nem kéne inkább átadni a helyüket másoknak? Nézzenek hátra, gyerekek állnak a buszon, Önök meg ülnek, felháborító!" 

Első körben ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 25.

La La Land

írta: Rékuuu
La La Land

Rájöttem, hogy mi nem tetszik a gyereklelkemnek a felnőttek világában: a savanyúság.

Megnéztem a La La Land-et, és végigbőgtem, mint egy nagy bébi. Felszakadozott bennem egy elfelejtett érzés: de hisz nekem ez hiányzott! Végig ez volt az, amit nem találtam a mostani hétköznapjaimban: a játékot. Hogy merjünk sokat nevetni, hogy lendületben legyünk, ha kell, fennhangon énekeljünk az utcán világos nappal, őrült spontán kirándulásokat csináljunk, merjünk habzsolva szeretni és magunkhoz ölelni az álmainkat, vele együtt az egész világot...

Észre sem vettem, és még engem is beszippantott a szürke a hétköznap, ami abból áll, hogy mindenki felveszi a business man álarcát, ambiciózus és eltökélt, de közben semmi mosoly, semmi ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 17.

A fájdalomról - másképp

írta: Rékuuu
A fájdalomról - másképp

Kihúzták a bölcsességfogamat a mai nap (egyszerre kettőt is!!!) és lassan kezd kimenni az érzéstelenítő hatása. Akármilyen magas fájdalom tűrő képességet "növesztettem" az utóbbi időben, ez most tényleg kellemetlenül fáj.

Fetrengtem sokáig az ágyamban, fájlaltam az egész fejemet és már nyúltam volna a fájdalomcsillapítóhoz. Félúton megállt a kezem. Ha most beveszem ezt a mérget, lehet hogy pár órára elmúlik a fájdalom, és kába lehetek. De mi lenne, ha ezúttal máshogy állnék a fájdalom érzéséhez. Elkezdtem vizsgálni egy másik szemszögből az egész helyzetet és eszembe jutott egy nagyon különleges párhuzam.

A balesetem után elképesztő adagokban kezdtem szedni a fájdalomcsillapítókat, hogy enyhítsem a máig nagy ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 30.

Lezárás & Újrakezdés

írta: Rékuuu
Lezárás & Újrakezdés

Duruzsol a háttérben a John Lennon Best of, töltök magamnak egy pohár száraz vörösbort és nekiesek a Year Compass jegyzetfüzetemnek. Számomra ez az egyik legszentebb hagyomány tavaly óta, hogy tudatosan lezárhassam az előző évet, levonjam a tanulságokat, csendes nosztalgiával megkönnyezhessem a régi pillanatokat. Majd egy lapozással fejben is átváltsak egy új évre, egy új kezdetre.

2016 januárjában a fejem felett elhatalmasodó kérdőjelek szinte agyomnyomtak. Rohadt egy kezdés, mi? Tudok-e majd egy más protézisrendszerrel aktívabban járni? Leszek-e megint igazán nőies? Lesz-e elég erőm arra, hogy befejezzem az egyetemet? Meglátják-e majd mások bennem az embert és mikor értik meg, hogy ne sajnáljanak? Mikor futok már végre, a mindenit, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 05.

Üresség

írta: Rékuuu
Üresség

Az élet törvénye a növekedés. Minden, ami nem növekszik az stagnál vagy pusztul. Mintha mostanában én is többet stagnálnék, mint előrelépnék...Stagnálok a karrieremet, a hivatásomat illetően. És mindezt Janne Teller: Semmi című könyve váltotta ki belőlem, ami alapjaimban fordította meg az amúgy is fordulatokban gazdag életemet.

Egész eddigi életemet hagyományos, iskolapados tanulással töltöttem. 6 éves korom óta (azaz 17 éve folyamatosan!!!) benne vagyok ebben a végtelennek tűnő rendszerben, ami papírt ígér, de valós tudást csak nagyon csekélyet ad. Hiába a díszpolgári cím, a jeles bizonyítvány, vagy az elképzelt nagybetűs diploma, valahol elvesztettem félúton a tanulás szeretetét. Pedig nagyon tisztán emlékszem, milyen nagy ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 29.

Neked megvan a MIÉRTed?

írta: Rékuuu
Neked megvan a MIÉRTed?

Az emberek nagy része él, de mégse . Csinálja azt, amit csinálnia kell: eljár suliba, aztán érettségizik, diplomázik, dolgozik, családot alapít, megöregszik és meghal. Végigmegy ezeken az állomásokon lépésről lépésre a miért-ek felvetése nélkül.

Merthogy mi mindannyian pontosan tudjuk arra a választ, hogy MIT? és HOGYAN? (hiszen így kondícionálnak mindenkit az iskolákban) De mégis, a legfontosabb kérdést a többség elfelejti felrakni: MIÉRT? Miért dolgozol ott, ahol vagy? Miért kell a diploma? Miért választottad azt a párt magadnak? 
Tudod azt, hogy mit akarsz csinálni a munkahelyeden, és hogyan, milyen módszerekkel fogod elérni a végcélt. De mikor fogod magadtól megkérdeni azt, hogy miért csinálod azt, amit most csinálsz? 

Ez ...

Tovább Szólj hozzá